Du har kanskje opplevd å få hekseskudd i ryggen når du skulle bøye deg ned og reise deg opp igjen?
Du er ikke alene! Dette er kanskje det vanligste problemet man kontakter en kiropraktor for.
Hva kan du gjøre for å unngå dette og hva gjør du hvis du opplever det?
Så mange som 80% av oss vil en eller annen gang oppleve smerter i ryggen i løpet av livet (1). Det er helt ufarlig, men kan være veldig vondt og irriterende!
Hvorfor skjer det?
Det er ikke det at du "bare" skulle bøye deg ned som er årsaken, men den totale belastningen over tid som er en bidragsytende faktor. Det som utløste den siste dråpen i glasset, er at du bøyde deg ned. Det kan være hva som helst.
Forskning viser at det er svak sammenheng mellom risikofaktorer og ryggsmerter, men noe betydning vil det sannsynligvis ha, slik som:
Tunge løft med vridning
Tidligere skade i ryggen
Skiveprolaps
Dårlig fysisk form
Ensidig arbeid
"Stress"
Slitasje
Hva skjer når jeg får vondt i ryggen?
Det som skjer er at du får en overbelastning i rygg-muskulaturen og dette utløser en akutt irritasjon i muskulaturen. Smertene du opplever er unike for deg, men kommer av at sensorer i ledd og muskler sier i fra at noe er galt. Smertene er ofte skarpe og murrende. Hekseskudd når man skal bevege på seg er veldig vanlig med akutte ryggsmerter. De kommer av at små stabiliserende muskler som sitter helt inne ved ryggraden prøver å forhindre oss i å bevege på oss og rykker raskt til når vi prøve på noe annet. De små musklene blir veldig aktive, da de store muskelgruppene som har blitt overbelastet ikke fungerer slik de skal.
Pasienter opplever symptomer som:
Skarpe smerter
Stivhet om morgenen
Ryggen føles og kan bli "skjev"
Føles ut som ryggen er "låst"
Nedsatt bevegelighet i ryggen
Hekseskudd
Stivhet i forkant av de akutte smertene
Føles ut som ryggen svikter
Smerter i setet og hoftene
Strålende smerter ned i baksiden av lårene
Hva kan jeg gjør dersom jeg oppleve smerter i ryggen?
I mange tilfeller vil akutte ryggsmerter gi seg etter noen dager. Forsvinner ikke smertene av seg selv kan det være lurt å ta kontakt med en kiropraktor eller fysioterapeut.
Det du kan gjøre selv er å holde deg i aktivitet innenfor det du føler det komfortabel med. Bevegelse er nøkkelen til god selvhjelp (2). Små turer på 20 minutter i ulendt terreng kan anbefales. Ikke sett deg ned i sofaen, da stiver man ofte til og forverrer symptomene (2).
Du kan prøve å ise ned ryggen 3x10 minutter i løpet av dagen. Forskning viser at det å ise ned de første 72 timene kan ha en god effekt på å redusere smertene (3). Husk å ha det kalde i ett håndkle før du putter det på det aktuelle stedet. Forskning viser at paracet har liten effekt på akutte korsryggsmerter (4). Ibux har liten effekt på korsryggsmerter, men kan gi litt smertelindring de første dagene (5).
Enkelte øvelser som krum-svai og seteløft er trygge øvelser man kan gjøre, se bildet under:
Når bør jeg oppsøke hjelp?
Skulle ikke smertene gi seg etter noen dager kan det være lurt å oppsøke hjelp. En kiropraktor har god kompentanse på akutte ryggplager og vil kunne hjelpe deg.
Selv om akutte ryggsmerter som regel er helt ufarlig bør du oppsøke hjelpe dersom:
Du opplever nummenhet i foten
Du føler deg utrygg og vil vite hva som er galt
Smertestillende hjelper ikke og du har konstante smerter
Du har vært utsatt for en traume (ulykke o.l.)
Du merker at du har mistet muskelkraft i bena
Du har over tid opplevd uønsket vekttap, feber eller uvel følelse i kroppen
Hvis du opplever at du ikke klarer å kontrollere når du må gå på do, altså du tisser på deg ufrivillig f.eks må du kontakte legevakt umiddelbart da det kan være noe som presse mot ryggmargen.
Hva kan en kiropraktor hjelpe deg med?
For mer informasjon om hva en kiropraktor kan hjelpe deg med kan du trykke på knappen under:
Kilder
https://oslo-universitetssykehus.no/Documents/FORMI,%20forskningsenhet%20for%20muskel%20og%20skjeletthelse/Brosjyrer/Pasientbrosjyren%20verdt%20%C3%A5%20vite%20om%20vond%20rygg.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3048226/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4225921/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6353046/
https://www.muskelskjeletthelse.no/wp-content/uploads/2016/06/Nasjonale-kliniske-retningslinjer-korsryggsmerter-2007-Fullversjon.pdf
コメント